Snorrett og full av historie

Fredag 6.mai.

Vi vil være her en dag til, og nå skal vi ut og sykle. Første mål er Ekornavallen, den store gravplassen der vi finner gravminner fra steinalderen, bronsealderen og jernalderen, og stedet har vært i bruk som kultplass i minst 4300 år. Det er helt spesielt å være her! For et sted!

Neste mål er Almeös fågeltorn, og vi sykler langs smale veier og grusveier gjennom et vakkert, vennlig landskap og forbi sjarmerende gårder. De siste to kilometerne ut må vi gå. Vi kommer til broa over Hornborgarån, der setter vi oss og spiser punshruller. Det er så sølete den siste biten, så vi velger å snu her ved broa. 

 • Ekornavallen

 • Kjempekvinnens ovn, den store dolmen på Ekorna allen

 • Vi snur her ved broa over Hornborgarån.

Torsdag 5.mai.

Vi tar det med ro, vi er jo på tur. Dagen er grå, og det blåser fortsatt ganske bra. Kl 11 ruller vi ut på veien igjen, nå med kurs for Varnhem. Kanskje vi kan sove der i natt? I dag velger vi småveier, vi skal jo ikke kjøre langt. Gjennom flate åkre der de små, idylliske gårdene ligger beskyttet av løvtrær på alle sider og der vindmøllene står alene eller to-tre sammen utpå et jorde, forbi litt større gårder, nedom Vänern ved Sikhall og så ut på hovedveien mot Trollhättan. 

Det blåser fortsatt når vi etter halvannen time kjører inn på parkeringen foran den gamle, vakre klosterkirken i Varnhem.

 • Små gårder skjult bak løvtrær ute på de flate jordene.

 • Vindmøller så vi overalt, men sjelden mange sammen.

 • En og annen litt større og staseliger gård dukket også opp.

Vi kjører videre fra Varnhem med kurs for Naturum Hornborgarsjön. Nå skal vi se om det er noen traner der fremdeles. Vel framme får vi fin plass til bobilen for 150kr natta, tar på oss vindtett tøy og går ut til Fågeludden fågeltorn. Det er lite traner å se, men det er masse andre spennende fugler. På veien hit i dag har vi sett flere tranepar som sikkert har funnet hverandre her tidligere i våres.

Naturum Hornborgarsjön er en fantastisk flott plass. Her er det mye historie å lære om dette spennende området. Fine vandreturer går forbi her og ut til andre steder som er tilrettelagt for fugleinterresserte.

Det er ennå tidlig på dagen, så vi bestemmer oss for å gå turen ut til Ytterberg plattform. Denne stien viser seg å gå i et særegent og spennende terreng. Vi går over steigarder, gjennom strandenger og opp og ned spesielle stein- og grusrygger som ligger som lave, lange, smale, grønne åskammer langs sjøen. På disse ryggene vokser det mange morelltrær som i disse dager har begynt å blomstre. Det hele er så vakkert at det nesten tar pusten fra deg.

 • Vi får fin plass til Cliff på jordet med utsikt over sjøen

 • På vei ut til Naturum Hornborgarsjön

 • Det blåser heftig og lyset er dramatisk over sjøen i kveld

 • På vei over en av de fine grusryggene

 • Morelltrærne er i ferd med å blomstre

 • Solen er i ferd med å gå ned over Hornborgarsjöen

Endelig, en uke seinere enn planlagt

Onsdag 4.mai

Vi kommer endelig av gårde på tur. Klokken er halv to, og vi har hentet og satt inn de to nye rutene i drivhuset. Bilen er pakket, stueplanter er plassert i badekaret eller plassert mest mulig unna sollys. Nå stikker vi mot Sverige, og første mål er Oslovägen ved Strömstad. Vi må handle litt mat og unne oss en flaske boblevann for å feire at vi er på hjul igjen.

Dagens endelige mål er ikke satt, men vi kjører mot Hornborgarsjön sørøst for Skara. Vi er litt slitne etter mange dager med stress, så når vi nærmer oss Mellerud vil vi se om vi finner en plass for natta. Vita Sandar vet jeg er en fin plass, så vi snegler oss fram på den utrolig smale veien ut mot Vänerns strand. Her finner vi ställplass for 330 Skr. Litt dyrt, men nå trenger vi en pause. Flott natur, fint anlegg og trygt og godt sammen med en gjeng andre bobiler.

 • Grillribbe og kyllinglår fra kjøttdisken på EuroCash.

 • Kaldt ute, men inne er det lunt og godt.