Påskegåsa har blikket stivt festet på veien.

Onsdag 17. april

Påskesola skinner som besatt i det vi ruller ut på Haugsveien og setter kursen østover for å tilbringe de neste 14 dagene i Sverige. Cliff koser seg, og påskegåsa er plassert i vinduet med blikket stivt festet på veien. Vi vet ikke hvor vi skal, men har to områder vi vil kikke nærmere på. Det ene er Hornborgasjön sør-øst for Skara, der vi skal se om vi kan få øye på noen av de mange tusen tranene som mellomlander der i april hvert år, og det andre er Tivedens nasjonalpark, øst for nordenden av Vättern. 

Det er deilig å være på tur og å ha så mange blanke dager foran seg, og vi liker å ikke vite hvor vi skal tilbringe natta. Vi kjører E18 til Drammen, deretter østover gjennom Drøbaktunellen og inn på E18 igjen mot Stockholm. I Årjäng gjør vi et lite stopp for å avlegge Systembolaget et besøk og fylle kjøleskapet i bilen med mat for de nærmeste dagene. 

Vi har god tid, så det er liten vits i å kjøre bort hele dagen, derfor kjører vi inn på Sandaholm camping og restaurant som ligger idyllisk til i nordenden av Järnsjön. Her får vi bobilplass nesten i vannkanten, rett ved det restaurerte vanntårnet som sørget for vann til loket den gangen jernbanen gikk her. Nå er det bare trafikken fra E18 som dundrer forbi rett ved, men den sjenerer merkelig lite.

Det kommer ikke noe vann ut av denne krana lenger.

Kveldsstemning ved Järnsjön

Vi må alltid ut å gå eller sykle for å se oss om på stedet der vi har havnet. Nå rusler vi en tur bortover den gamle jernbanetrasseen. Den går helt nede mot vannet og det blir en fin tur helt bort til nærmeste nabocamping. Her blir jernbanen borte under E18 og vi må snu. Kvelden er helt stille, sola skinner, men det er kaldt i lufta, så det blir mat inne i bilen mens vi beundrer de flotte fargene på himmelen og vannet i det sola sakte forsvinner bak trærne og mørket senker seg. 

 • Flott utsikt fra kjøkkenet mitt

 • Ivar spretter prosecco'n

 • Dagens etappe fra Svenskegrensa.

Torsdag 18. april

Kartet studeres. Hvor skal vi legge ruta i dag?

Vi våkner til enda en strålende dag. Vannet ligger som et speil, sola skinner, men det er grisekaldt ute. Det har vært så kaldt i natt at vannsikringen har gått og tømt alt vannet vårt ut på grusen under og rundt bilen. Kjipt. Vi får greie oss uten vann for kranene er ikke åpnet for sesongen, og restauranten er foreløpig stengt. Jeg henter kokevann fra sjøen slik at vi får til morgenens cappucino. Den må vi ha når vi skal legge ut på veien igjen. Dagens mål er Hornborgasjön, men vi bestemmer oss for å ta en tur ned til Ekenäs på Värmlandsnäs, det neset som stikker ut i Vänern ved Säffle, for å se hvordan det er der.

Turen ut til det sørligste punktet på Värmlandsnäs blir en spesiell opplevelse. Veiene er smale og landskapet preges av nakne åkre og enger og vakre, gamle gårder. Eiketrærne dominerer, foreløpig kun med knopper, men vi aner hvor flott det vil bli her om et par uker. Det skal ligge en campingplass helt ytters ved Ekenäs, men da vi kommer ned er hele området en anleggsplass. Her er det tydelig at det skal oppgraderes før årets sesong.

Etter en rask liten tiitt på den vesle havna, rusler vi tilbake til bilen igjen og setter kurs for Karlstad. Vi har revidert reiseplanene og tenker at vi skal komme oss til Mariestad i løpet av dagen, og tidlig på ettermiddagen ruller vi inn på Gästhamnen i byen. Her er det en diger bobilplass med 40 markerte båser, tilgang på vann, strøm og sanitæranlegg for 190 skr. Vi er så heldige å få plass helt i første rekke, med panoramautsikt vestover Vänern. De som hadde hatt plassen hadde akkurat reist, forteller våre nye naboer, som også er norske. Det viser seg at de fleste bilene på denne plassen faktisk er norske.

Dagen er ennå ung, og vi går en tur gjennom den vakre, gamle bydelen og videre ut til  Ekuddens Camping & Stugby. Vi går gjennom naturreservatet Gamla Ekudden. Her har det vært naturreservat siden 1993, og de gamle eikene med sine enormt lange greiner preger landskapet. Mange steder har greinene brukket av og ligger urørt på bakken rundt trærne. Området her har vært beitemark for Marieholms kongsgård, og på 17- og 1800-tallet var det også teglbruk her. Ytterst på odden ligger et noe tilårskommet fugletårn.

På tilbakeveien legger vi veien om piren som er lagt fra utløpet av elven Tidan og ca en km ut i Vänern slik at det dannes en rolig havn mellom havna i byen og innsjøen utenfor. 

 

 • Havna ved Ekenäs

 • Ytterst på Ekudden

 • Mariestad skimtes i bakgrunnen

Fredag 19. april

Nå skal syklene ned fra Cliff og føre oss ut på nye eventyr.

Vi våkner til en fantastisk dag på gjestehavna i Mariestad. I dag er det varmere, men likevel et kaldt drag i luften. Jeg bestemmer meg for å starte shortsesongen, men i det vi sykler ut fra havna er jeg litt i tvil. Gåsehuden inntar legger og lår når kjølig morgenluft blir presset mot kroppen i fart, men håpet om høyere temperaturer utover dagen får meg til å holde ut.

Vi sykler mot Camping Ekudden og videre sørover langs orange løype. Ved golfbanen er det ei deilig strand, men i dag er det for kaldt for en dukkert. Det bærer videre gjennom skog, på stier og ut på gamle grusveier gjennom idylliske landbruksområder. Vi sykler gjennom Ullerud - Leksbergs hembygdsförening, langs vakre skigarder og forbi röda stugor. Etter en god tur gjennom litt dyster skog kommer vi ut på veien til Lugnäs. Her ligger et spennende kvernsteinsbrudd og museum, men vi har vært der før, så vi sykler mot Stora Ek. Denne vakre gamle gården er Julas kurs og konferansesenter. Fra Ek sykler vi til Käckestad, krysser Tidan og tar en runde rundt i Ullervad før vi ruller nedover mot Vänern og Mariestad. Resten av dagen slapper vi av med god samvittighet mens vi nyter livet og utsikten over Sveriges største innsjø i det sola farger himmlene rød.

 • Deilig strand ved golfbanen, men det må bli en annen gang....

 • Hembygdsgården ved Karleby

 • En vakker allé leder inn mot Stora Ek.

Dagens sykkeltur. Mye spennende langs veien.

Lørdag 20. april

Endelig fikk jeg se tranene ved Hornborgasjön

Mariestad - Tived
I strålende sol forlater vi Mariestad for denne gangen. Vi skal sørover til Hornborgasjön og se om vi finner noen av de flereogtjuetusen tranene som hekker her hvert år. Jeg blir betatt av det vennlige landskapet vi kjører gjennom, og når vi endelig parkerer og får øye på de flotte fuglene er jeg veldig fornøyd. Dette har jeg drømt om i mange år! 
Hornborgasjøn er en av Europas viktigste innsjøer for fugler. De første tranene kommer hit allerede i midten av mars, og man kan oppleve traner her helt fram til slutten av april. Nå nærmer vi oss jo denne tiden, men vi er likevel imponert av antallet fugler som dekker marken her i sørenden av sjøen. Fantastisk vakre og majestetiske dyr!

Etter denne flotte opplevelsen setter vi kursen mot Tiveden, og ved sjøen Unden finner vi Camping Tiveden, en koselig og rolig plass. Her parkerer vi Cliff i skogkanten og tar en runde for å orientere oss på stedet. 

 • Huske laget av bildekk

 • Rolig plass i utkanten av campingen

 • Kveldstur på gamleveien langs Unden

Søndag 21. april

Unden ligger blank i morgensolen

Tived

I dag skal vi sykle i Tiveden Nasjonalpark som ble åpnet i 1983. Her er det et fint nettverk av sykkelruter og vandrestier. Vi starter i deilig solskinn og har planer om å være ute mesteparten av dagen. Jeg, som er latterlig redd for bjørn, føler meg rimelig trygg på et sykkelsete i den tro at jeg kan sykle fra den brune om han skulle dukke opp. Det er vakkert her, men litt mye tilrettelegging ødelegger noe av villmarksfølelsen. Veiene er stort sett lettsyklet og går gjennom skog der vakre gamle gårder og idylliske vann dukker opp innimellom. Vi sykler langs sørsiden av sjøen Stora Trehörningen, stikker bortom en jettegryte, passerer Stigmannspasset og legger turen nedom badeplassen Vitsand i nordenden av sjøen. Her er det tilrettelagt med rullestolramper, grillplasser, toaletter og stor parkeringsplass. Den hvite sandstranda er bred og innbydende, men vannet er iskaldt på denne tiden av året, så vi dropper badet og koser oss med polarbrød og zero i stedet.

Etter en deilig rast hiver vi oss på syklene igjen og tråkker nordover til Sågkvarn og ned til campingen igjen. Vi har sykler 47 km og vært ute i nesten 6 timer. Deilig tur!

 • Jettgryte i fjellsiden

 • Stigmanspasset

 • Vitsand badeplass

Kveldstemning ved Unden

Mandag 22. april

Klar for en deilig dag på stier i skogen

Tived

I dag skal vi ut på vandring. Jeg trosser bjørnefrykten min, og i deilig vårvær sykler vi ned til Sannerud der vi parkerer syklene og legger i vei på stien mot Tivedstorp. Det er godt merket, og lett terreng å gå i. Vi er stort sett alene i skogen, møter bare fire andre vandrere på hele turen. Etter en drøy time kommer vi fram til Tivedstorp, som vi syklet forbi i går. Tivedstorp er ei grend som ble anlagt av svedjefinner på 1600-tallet, og den ligger vakkert til på en høyde i skogen. Her er det spisested, bobilplass, teltplass og ungdomsherberge.

Vi fortsetter forbi Tivedstorp og setter kursen nordover mot Höljevattnet, der vi snur og følger skogsveier og stier tilbake til syklene våre ved Sannerud. SportTrackeren viser at vi har gått 16 km og vært ute i 5 timer. Nok en deilig tur i Tiveden. Hit skal vi nok tilbake!

 • Våren er på vei

 • Her er det virkelig småfugler

 • Fra Tivedstorp

 • Ikke bare ville dyr...

 • Et lite hus i skogen! Fra utekunststi ved Sannerud

 • Fugl i kunstløypa

Gammel steinbru ved Höljevattnet

Lady in green fra kunstløypa

Liten tomte

Sannerud

Siste kvelden ved Unden

Tirsdag 23. april

Kullängstugan fra 1600-tallet.

Tived - Siggeboda

Tid for oppbrudd igjen, og hvor skal vi nå? Vi stikker innom den hyggelige hollandske dama i resepsjonen og sier takk for oss for denne gang. Deretter styrer vi Cliff nordøstover mot Örebro. Første stopp blir Kullängstugan, et imponerende tømmerhus fra 1600-tallet, nydelig beliggende på en liten høyde.

Neste stopp ligger bare noen kilometer unna; prins Gustavs vakre, nyklassisistiske 1800-tallsslott, Stjernsunds slott, på en odde ut i sjøen Alsen sør for Askersund. Slottet anses som et av Sveriges vakreste, og for et sted! Her kunne jeg bodd!

Veien blir til mens vi kjører, og ved Kumla bestemmer vi oss for å finne en butikk der vi kan handle litt mat. Det første vi ser er en Lidl, og dit vil vi ikke, men etter å ha kjørt rundt og rundt og på kryss og tvers i og gjennom Kumla, må vi bite i det sure gresset og gjøre våre innkjøp på Lidl. Fant ingen annen butikk!

Etter Kumla, denne vesle byen som er mest kjent for sitt fengsel for grove forbrytere, bærer det ut på nr 50 igjen og vi starter jakten på nytt sted der vi kan campe. Ved Fanthyttan tar vi av mot Mårdshyttan og sjøen Usken. Her finner vi en vakker campingplass nede ved vannet ved Uskavigården. Denne plassen har ikke helt åpnet for sesongen enda, men vi får likevel velge oss en plass, koble oss til strøm og benytte sanitæranlegget. Helt supert!

Vi er nå midt i gruvelandet Bergslagen, og den vakre Uskavigården bærer gruvetegnet. I området her går bergslagsleden, og vi vil prøve oss litt på den i morgen, men før vi slår oss helt til ro for kvelden rusler vi en tur opp i lia der vi finner rester av gruvedrift i form av dammer og steinfyllinger. Dette blir spennende!

 • Stjernsunds slott. Imponerende trapp ned til sjøen Alsen

 • Vi er nesten helt alene på campingen ved Uskevigården

 • Hovedbygget på Uskavi, Bergmannen, bygd i 1907 - 1910, ligger vakkert til oppe på høyden med flott utsikt over Usken

 • Den giftige planten tysbast fant vi flere steder her

 • Her har det vært gravd etter gull

 • Tid for kveldsmat

onsdag 24. april

Vandretur til Garpeyttan.
Sol fra skyfri himmel, Usken ligger og glitrer, og vi skal ut og gå på Bergslagsledens etapp 11, inn til Garpehyttan. Vi går opp lia og følger stien langs den gamle veien gjennom gruveområdet der vi finner mange minner i form av store slaggsteinsfyllinger og rester etter bygningene som ble brukt i utvinningen av metallet. Det er mye spennende å se her, og våren har tryllet fram blåveis og bekkeblom, og buormen ligger i klynger og soler seg på stubber langs stien i den varme lia nedover mot Garphyttetammen.